Pozwolenie na broń w kilku krokach.
Co powinienem zrobić, aby uzyskać kolekcjonerskie pozwolenie na broń? Z czym to się wiąże? Jakie są kolejne kroki?
Zaczynamy! Czasu mamy niewiele, więc do dzieła:
Krok 1: musisz być członkiem stowarzyszenia o charakterze kolekcjonerskim. Taki wymóg ustawowy. Po co? „Bo tak” – wymaga tego procedura. (Nie ma problemu – mamy takie. Zapiszemy Cię)
Krok 2: musisz przejść badania lekarskie. (Wskażemy Ci najbliższy ośrodek.)
Krok 3: musisz złożyć wniosek o wydanie pozwolenia (napiszemy je dla Ciebie) i zdać z wynikiem pozytywnym egzamin przed komisją egzaminacyjną z Policji (przygotujemy Cię)
Krok 4: musisz zakupić szafę pancerną z certyfikatem (lub kasetkę, jeżeli chcesz zakupić jedynie broń krótką)
Krok 5: zapraszamy na zakupy na wunderwaffe.pl – prawdziwa broń i ostra amunicja.
Koszty? Oto one:
Członkostwo w Stowarzyszeniu. W naszym Stowarzyszeniu (SSK Trzy Twierdze) to koszt 300 zł wpisowego plus 300 zł składki rocznej. W kosztach zawarta jest pomoc w napisaniu wniosku o wydanie pozwolenia oraz pomoc w prowadzeniu korespondencji. Nie pobieramy żadnych innych opłat za pomoc w całej procedurze! Dodatkowo, w ramach członkostwa w SSK Trzy Twierdze masz zapewnione o bezpłatne wejście na WSZYSTKIE nasze/współpracujące strzelnice (na chwilę obecną – wiosna 2025 – jest ich 7 w całym kraju, docelowo chcemy mieć minimum kilkadziesiąt) oraz udział w bezpłatnych eventach naszego Stowarzyszenia. Po uzyskaniu pozwolenia zaś będziesz miał prawo do sporych zniżek na broń i amunicję w sklepie Leśnego Dziadka
Badanie lekarskie – koszt około 550 – 750 zł
Opłata za wydanie decyzji o pozwoleniu: 242 złote
Opłata za wydanie zaświadczeń uprawniających do nabycia broni: 170 zł
Koszt egzaminu policyjnego: około 730 zł
RAZEM: około 2200 – 2300 złotych
Należy również pamiętać, że warto się przeszkolić praktycznie (strzelanie, składanie/rozkładanie broni, zacięcia, itp. – cała ta wiedza jest wymagana na egzaminie). Koszty? Zależy od ośrodka szkoleniowego, z pewnością zaproponujemy Ci jakieś rozwiązanie również w tym zakresie.
A oto odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania:
Pyt: Dlaczego pozwolenie kolekcjonerskie, a nie sportowe?
Odp: a czy czujesz się sportowcem? Chcesz „odbębniać” obowiązkowe coroczne zawody strzeleckie? Pozwolenie kolekcjonerskie to egzamin raz na całe życie, ot tyle. Poza tym, pozwolenie sportpwe to żmudna droga (trzymiesięczny staż na sam początek – Ty w tym czasie będziesz już posiadać własną broń)
Pyt: no dobrze, ale ja chcę prawdziwą broń, nie jakieś kolekcjonerskie czarnoprochowce!
Odp: wbrew nazwie, pozwolenie „kolekcjonerskie” jest najszerszym i najprzyjemniejszym rodzajem pozwolenia. Na dzień dobry otrzymujesz pozwolenie (najczęściej) na 10 sztuk prawdziwej broni. Możesz kolekcjonować same Glocki, lub np. same AK! Albo kupić sobie karabin maszynowy. Poważnie. Taki co strzela tylko ogniem pojedynczym, ale zasilany taśmą prawdziwy PK.
Pyt: no właśnie, a czy z takiej broni mogę legalnie strzelać? Czy tylko „kolekcjonować”?
Odp: oczywiście, możesz legalnie strzelać (na zarejestrowanych strzelnicach), możesz kupować amunicję, w dowolnej ilości.
Pyt: a czy mogę taką broń nosić ze sobą, np. do pracy, na spacer po parku, gdziekolwiek indziej?
Odp: oczywiście. Możesz. Musisz tylko mieć przy sobie legitymację posiadacza broni, a sama broń musi być w czasie przenoszenia rozładowana (magazynek w jednej kieszeni, Glock w drugiej)
Pyt: gdzie mogę kupić broń, są jakieś giełdy?
Odp: są nawet legalne ogłoszenia internetowe! Sprawdź serwis armybazar.pl, netgun.pl, optykamysliwska.pl, i tak dalej….
Mamy też nasz własny sklep z bronią, wunderwaffe.pl , dla członków SSK Trzy Twierdze mamy zniżki, dowozimy broń w całej Polsce
Pyt: a z tej mojej broni mogę strzelać tylko ja, czy moja rodzina, znajomi też mogą?
Odp: mogą, a wręcz powinni! Większość strzelnic pozwala na udział znajomych, rodziny w strzelaniu, a te co nie pozwalają (nieliczne!), należy omijać szerokim łukiem
Pyt: czy to bezpieczne, broń w domu, dzieci….
Odp: tak, bezpieczne. Przecież masz szafę pancerną lub kasetkę, broń leży schowana, wyciągasz ją tylko w razie konieczności lub aby się pochwalić znajomym
Pyt: Co z użyciem broni w razie konieczności? Czy w razie „W” będę mógł użyć mojej broni? Do obrony przed bandytą? Jeżeli przyjdą niespokojnej czasy?
Odp: TAK. Będziesz mógł. Od niemal trzech mamy obowiązujące przepisy, które łagodniej traktują użycie broni w razie napadu na Twój dom, a w razie „W” nikt nie będzie pytał skąd masz broń, tylko po której stronie stoisz.
Pyt: a ile trwa cała ta procedura?
Odp: w zależności od regionu kraju, od momentu złożenia wniosku o pozwolenie do zdania egzaminu, trwa to średnio około 2 do 4 miesięcy. W sam raz, aby dobrze nauczyć się na egzamin
Pyt: a co to za egzamin ? Czy jest bardzo trudny?
Odp: nie, nie jest trudny. W części teoretycznej musisz poprawnie odpowiedzieć na 18 z 20 pytań (otrzymasz od nas materiały do nauki!), w części praktycznej musisz rozłożyć i złożyć broń, i wykonać (nie najtrudniejsze) strzelanie na policyjnej strzelnicy
Pyt: Wasza siedziba mieści się na Dolnym Śląsku, ja mieszkam daleko od Was. Czy to nie przeszkoda?
Odp: nie, to nie stanowi przeszkody. Całość „papierkowej” roboty załatwiamy elektronicznie, natomiast szkolenia strzeleckie prowadzimy w systemie weekendowym. Ewentualnie, w ramach współpracy, wskażemy Ci strzelnicę i instruktora w Twoim regionie.
Pyt: w deklaracja członkowskiej jest napisane, że zapoznałem się ze statutem. Gdzie go mogę znaleźć?
Odp: na naszej stronie trzytwierdze.pl
Pyt: no dobrze, to jak mam zacząć?
Odp: skoro doczytałaś/eś do tego momentu, to znaczy, że rzeczywiście myślisz poważnie o otrzymaniu pozwolenia. Wypełnij więc deklarację członkowską oraz Ankietę, (załączone na kolejnych stronach), i odeślij na adres mailowy: pozwolenia@wunderwaffe.pl
Jak najszybciej skontaktujemy się z Tobą i przedstawimy Ci indywidualną ścieżkę otrzymania dostępu do legalnego posiadania broni palnej.
Zapraszam Was szczerze – ja zacząłem przygodę z bronią prawie 20 lat temu, od tego czasu w ramach Stowarzyszenia udało mi się pomóc w zdobyciu pozwolenia ponad 3000 osobom!
Do zobaczenia/usłyszenia,
Marcin „Leśny Dziadek” Przybysz
Masz więcej pytań? Zadzwoń do mnie: 603 650 536 – pomogę!
Przydatne filmy:
O pozwoleniu na broń dla żołnierza/funkcjonariusza: https://youtu.be/1XC_AGewbnU
O tym że egzaminu nie ma co się bać: https://youtu.be/04s0AQJkaYM
O tym, że pomożemy Ci zbudować własną strzelnicę: https://youtu.be/m-HzkIL_EH0
O tym, o co chodzi z tym pozwoleniem: https://youtu.be/VqF1GvRnY7w
O tym, że jak kiedyś miałeś wyrok, to możesz mieć i tak pozwolenie: https://youtu.be/7-ggwMZ0P_I
O tym, po co myśliwemu kolekcjonerka: https://youtu.be/_cRE3_9FZqo